Presseclipping
Ragga Gröndal: VOLKSLIEDJES GEUPDATED

VOLKSLIEDJES GEUPDATED

Eenvoudige IJslandse volksliedjes op een hoger niveau geplaatst door creatieve percussie, virtuoos klarinetspel en zanggymnastiek.

On stage
De IJslandse zangeres Ragga Gröndal heeft een aparte folky jurk aan die goed past bij haar image en het repertoire van vanavond. Vóór haar staat een tafeltje met pedalen waarmee ze zo nu en dan effecten op haar stem gooit. Acher haar staat het gigantische drumstel van Birgir Baldursson, die hij eigenlijk nauwelijks gebruikt omdat hij liever op zijn djembe speelt. Naast hem zit percussionist Claudio Spieler die allerlei spannende voorwerpen heeft klaarliggen en aan weerszijden van Ragga Gröndal staan GP op akoestische gitaar en Hauker Gröndal op klarinet.

Verwachting
Muziek uit IJsland is vaak heel dromerig en de meeste zangeressen zijn klonen van IJslands boegbeeld Bjork. Het optreden begint echter lekker pittig. Maar inderdaad doet de stem van Ragga me meteen aan de beroemde zangeres denken. Gelukkig blijkt dat alleen in het eerste nummer zo te zijn. Ragga's stem is veel dramatischer aangezet en ze blijft nogal lang hangen in allerlei versieringen. Als ze een van de pedalen gebruikt, krijgen we een mooi cluster van effecten te horen. De klarinettist heeft zich flink laten inspireren door klezmer en balkan, wat de eenvoudige akkoordenschema's mooi weet op te sieren. De percussionisten zorgen niet alleen voor een goeie drive, maar weet Spieler ook wat mooie effecten te reproduceren door bijvoorbeeld een gongetje in een aarden pot te laveren. Ragga speelt ook een aantal keer piano, bijvoorbeeld in een soort van eng liedje over trollen.

Publiek
De zaal is halfvol. Het valt me op dat er nu ook meer mensen uit Kopenhagen zijn afgekomen op de showcases, waaronder een paar echte fans van haar.

Wonderschoon moment
Als het publiek een soort van canon mee moet zingen. Het is een heel lief wiegeliedje en het publiek is opgedeeld in drie groepen. De eerste groep moet Ragga volgen, de tweede groep de klarinettist en de derde groep volgt de marimba.

Oordeel
De eenvoudige volksliedjes die vaak toch een mooie melodie hebben, krijgen een meerwaarde door een interessante instrumentatie. Zangeres Raga weet het publiek te boeien, maar naar mijn mening hoeft ze niet zo lang door te borduren op een melodielijn. Soms is minder echt meer.

Gezien: Nordic Club, 21.30 - 22.15, vrijdag 29 oktober, Womex, Kopenhagen